(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány az egyének társadalmi integrációt befolyásoló családi jellemzőit vizsgálja. Abból indul ki, hogy a társadalom tagjai számára az egyik legmeghatározóbb integrációs tényező az élettel való elégedettség, ezért arra keresi a választ, hogy az együttélési formák, azaz az egyének családi állapota (házasság, élettársi kapcsolat, egyedülállóság, stb.) befolyásolja-e az élettel való elégedettséget, illetve milyen nemek és egyéb demográfiai-környezeti jellemzők szerinti különbségek határozzák ezt meg leginkább. Ebben az értelemben a tanulmány a családot mint elégedettségre ható integrációs intézményt értelmezi. A klaszterelemzés eredményei (az elégedettség terén) jelentős településtípus szerinti eltéréseket mutatnak a gyermekszám szerint megkülönböztetett háztartásnagyságok körében, az útmodell eredményei pedig bizonyítják, hogy a magyar társadalomban az egyének élettel való elégedettségét nem befolyásolja az aktuális családi állapota, sokkal inkább más, az életüket közvetlenül befolyásoló kooperációs terek minősége (családi kapcsolataik és a közvetlen lakóhelyi környezetük), valamint ettől gyengébb, de mérhető hatással a szubjektíven érzékelt személyes társadalmi presztízsük.