(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány Pokol Béla Niklas Luhmann társadalomelméletével szemben megfogalmazott kritikai észrevételeit és korrekciós javaslatait rekonstruálja. Célja annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mennyiben sikeres Pokol Luhmann-kritikája és társadalomelméleti szintéziskísérlete. A kritikai észrevételek közül – az elemzés következtetései szerint – egyedül a társadalom uralmi szerkezetének elhanyagolása helytálló. Pokol Béla korrekciós javaslatainak többsége Luhmann pontatlan rekonstrukcióján, félreértésén, illetve elhamarkodott kritikáján alapul. A tanulmány végkövetkeztetése szerint a társadalom „kettős szerkezetének” kimutatását célzó szintéziskísérlete – melyben Pokol össze kívánta kapcsolni a társadalomelmélet funkcionalista és marxista-kritikai irányzatait – egy igen kreatív, bár meglehetősen pontatlanul kivitelezett elgondoláson alapul.