(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
2015-ben a sportszociológia nemzetközi intézményesülésének 50. évfordulóját ünnepelték a szakág hazai és nemzetközi képviselői. Az esemény arra is alkalmat ad, hogy – több évtized után – újra áttekintésre kerüljön a hazai sportszociológia helyzete, a diszciplína fejlődési tendenciái és jövőbeli perspektívái. A tanulmány a sportszociológia elmúlt fél évszázadát a szociológia, a sport és a sporttudományok eltérően alakuló társadalmi funkcióinak, struktúráinak és elvárásainak kontextusában vizsgálja. A helyzetelemzés során a szerzők reflektálnak (1) a kezdeti hazai intézményesülési időszak politikai-társadalmi környezetéből adódó ellentmondásokra, (2) az 1989–90-es rendszerváltással bekövetkező társadalmasodás okozta megváltozott helyzetre és az intézményesülés második hullámára, (3) a jelenlegi időszakot meghatározó pozitív és negatív fejleményekre az oktatás, a kutatás és a kutatói utánpótlás vonatkozásában, és (4) a jövőbeli fejlődés lehetséges és szükséges irányaira és korlátaira.