(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
Az 1945-tel kezdődő időszakban különösen releváns a politikai közösség és múltreprezentáció problémája Magyarországon, hiszen a világégést követő pillanatban a közelmúlt politikai jelentősége szoros összefüggésben vetődik fel a nemzet újjászületésének igényével. Ezen túlmenően ezt az időszakot sajátossá teszi, hogy a hidegháború intézményesülését és a holokauszt emlékezetének kanonizálódását megelőzően vizsgálhatók a múlt reprezentációinak eljárásai. A magyar politikai közösség és a múltreprezentáció problémáját egy korabeli könyvkiadó kiadáspolitikájának elemzésén keresztül vizsgálom, különös tekintettel a Magyar Golgota című, a közelmúlt katasztrófájának kiadói konceptualizálásaként felfogható kiadványra. Az eset rekonstrukciójának célja, hogy elősegítse a jelenkori emlékezeti rend történeti-kritikai szociológiai vizsgálatát.