(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmányban az erdélyi vidéki elit szerkezetét vizsgálom, egy esettanulmány keretében. A városoktól közepes távolságra elhelyezkedő, gazdaságilag viszonylag fejlett kisiparos falvak típusát képviselő terepen három különböző definíciós stratégiát alkalmazva vizsgálom az elitet. Rétegződési stratégiát követve gazdasági- és kulturáliselit-csoportokat azonosítok be, intézményi-hatalmi definíció alkalmazásával a hatalom különböző formáival rendelkező elitcsoportokat, a közéleti részvétel mértéke és módja alapján pedig a közélet fő-, mellék- és háttérszereplőinek csoportjait különböztetem meg. Végül a három elemzési stratégia egymásra vetítésével egy egységes elitszerkezetet vázolok fel, amelyet a viszonylag homogén elitcsoportok mellett néhány ellentmondásos pozíciójú személy alkot. Utóbbiak esetei az elitet aktuálisan alakító társadalmi folyamatok eredményei, így ezekkel külön foglalkozom. A tanulmány utolsó részében az elit folytonosságát is vizsgálom, kimutatva, hogy napjaink falusi elitjének kialakulásához az elitcirkuláció és elitrekrutáció folyamatai egyaránt hozzájárulnak.