(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
Az alábbi tanulmányban azt fejtem ki, hogy az etikus fogyasztás értelmezhető a közügyekben való részvételként, Ulrich Beck terminusával szubpolitikaként. Az etikus fogyasztás irodalmának és Beck szubpolitika-elméletének áttekintése után egy, az alulról jövő, önszerveződő fogyasztói csoportok körében végzett kvalitatív kutatás eredményeit ismertetem. A vizsgálatba bevont etikus fogyasztók döntéseinek céljai között megjelenik, hogy ezekkel a tágabb környezetüket érintő ügyekben változásokat érjenek el. Emellett fény derült arra, hogy a vizsgált etikus fogyasztók aktívan politizáltak, differenciáltan használták a különböző részvételi eszközöket, amelyekről árnyalt véleményük volt; a civilszervezetekben és a politikai tiltakozó szervezetekben jobban bíztak, mint a gazdasági szervezetekben és a konvencionális politikai intézményekben.