(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
A társszerzői hálózatok tudománymetriai és hálózatelméleti megközelítés szempontjából egyaránt a figyelem középpontjába kerültek az elmúlt tíz év során. Jelen cikkben a tudománymetriai oldal kap nagyobb hangsúlyt. Az elemzésben a címben meghatározott négy folyóirat vizsgálatából származó és a nemzetközi eredményeket vetem össze. A kutatás eredménye, hogy Magyarországon a társszerzőség mértékében az elmúlt ötven évben nem történt jelentős változás. A társszerzői hálózatok legnagyobb komponensei az összes társszerzőségben publikáló tudósnak csak a huszonnyolc-harminchárom százalékát foglalják magukban. A nemzetközi együttműködésben készült cikkek száma meglepően alacsony, az egyes lapok esetében időbeli eloszlásuk egyenetlen. A hálózatok növekedése – az „érett” nyugati tudománnyal ellentétben – jól modellezhető a logisztikus növekedési függvénnyel.