(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány a viktoriánus Anglia tudományos vitáit mutatja be. Némedi Dénes tudománytörténeti felfogásával összhangban az áttekintés során elsősorban az intézményes kontextusra esik a hangsúly. Az írás a formális és informális tudományos társaságok, a tudomány-népszerűsítő folyóiratok és egyéb publikációk jelentőségét elemzi az evolúciós elméletekkel fémjelezhető tudományos szemléletváltásban, illetve kitér az ehhez szorosan kapcsolódó konfliktusokra és demarkációs stratégiákra, amelyek a vallás és tudomány, valamint az „amatőr” és „professzionális” tudományosság elválasztását célozták.