(untitled) (Szociológiai Szemle, 2023)
Az „adekvát okozás” nem központi kategória a weberi életműben (a Gazdaság és társadalomban – legalábbis ebben a formában – már nem is szerepel), mégis érdemes foglalkozni vele. A problémát Weber az 1906-os „Kritische Studien auf dem Gebiet der kulturwissenschaftlichen Logik” című tanulmányában tárgyalja a legrészletesebben. Noha itt nem a szociológiáról, hanem a történelemről – a történelmi kauzalitás problémájáról – van szó, a későbbi művekben központi szerepet játszó szociológiai alapfogalmak egyik legfontosabbika, az „objektív lehetőség” kategóriája több ponton az itt kifejtettekre épül. Az előadás ezt két szöveg – az 1906-os tanulmány második részének és az 1913-ban megjelent „A megértő szociológia néhány kategóriájáról” című írás egy rövid részletének – elemzésével mutatja meg.