(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A kooperáció problémájának magyarázatára az utóbbi húsz évben rengeteg különböző megoldás született a racionális döntések elméletén nyugvó társadalomtudomány területén belül, ráadásul az evolúciós biológia hasonló irányú törekvései is bekapacsolódottak a kérdés tisztázásába. A javasolt megoldások irodalma rendkívül gazdag, ennek ellenére a kérdés tisztázása még korántsem zárult le. A másodrendű potyautas problémára tett megoldási kísérletek egy része valamilyen külső faktor beiktatásával kívánja megmagyarázni a kooperatív viselkedést (pl. altruista büntetés), más része viszont az eredeti probléma módosításával, illetve szigorú feltevések beiktatásával kísérletezik (evolúciós magyarázatok). Úgy tűnik, az altruista büntetés és az ezen alapuló erős reciprocitás kitüntetett szerepet fog kapni a normák keletkezése és fenntartása magyarázatában, ez azonban nem jelenti azt, hogy a racionális kalkuláción nyugvó megközelítés ne kapna szerepet. Ugyanis a társadalmi hálózatok által közvetített különféle társadalmi kontroll mechanizmusok olyan hatékony költségcsökkentő tényezők lehetnek, amelyek ráerősítenek a méltányossági elveken alapuló motívumokra.