(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A modernizációs folyamat hatását a legtöbb elmélet lineáris változásnak értelmezi, még abban az esetben is, ha a modernizációs folyamat során több szakaszt különít el. Ez utóbbi típusú elméletek legalább két, egymás után zajló, lineárisnak tekinthető folyamatról beszélnek. Tanulmányunk újdonsága abban áll, hogy a modernizáció folyamatával végbemenő változásokat egyszerre – egy indexbe tömörítve – mutatja be. A tanulmány elméleti gyökerei Habermas munkásságához nyúlnak vissza. Az empirikus elemzés során a modernizációs folyamat nem lineáris jellemzőit elemezzük.