(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Dolgozatomban egy, a cigány népesség által erősen felül reprezentált, aprófalvas térségben bekövetkező társadalmi és térszerkezeti változásokat mutatom be. A nyolcvanas évek közepén még csak egy-két gettósodó apró faluról lehetett beszélni a térségben, napjainkban 17 etnikailag szegregált, és további tucatnyi az etnikai szegregáció jeleit mutató település található a térségben. A minimális foglalkoztatottság és a népességcserén alapuló demográfiai változások eredménye képpen nem csak újabb és újabb gettósodott települések alakultak ki a térségben, hanem a helyi társadalmak szerkezete változott meg. Minden településen a népesség kisebb vagy nagyobb része, vagy szinte teljes egésze a társadalmon kívül, azaz a munkaerőpiacról, a mobilitás lehetőségét biztosító iskoláztatásból kirekesztve él.