(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány egy empirikus kutatássorozat lezárásaként áttekinti a magyar nómenklatúra rendszer kiépülésének és működésének intézményi és társadalmi jellemzőit. A vizsgálat kiterjedt a döntéshozatal rendjére és a kinevezés dokumentumainak lelőhelyeire. Továbbá életútinterjúk készültek az MSZMP több vezető funkcionáriusával. A tanulmány úgy érvel, hogy bár az 1945-1948 közötti időszakban megvolt az esélye egy új elit kialakulásának, ez azonban mégsem következett be, mivel a kommunista párt pozíciónyerése az erőszakszervezetekben, majd a teljes hatalomátvétel egy nómenklatúra kialakulásához vezetett. A tanulmány áttekinti és dokumentálja a nómenklatúra-rendszer hatását a központi intézmények, valamint a tudomány, s a civil szervezetek működésére. Megvizsgálja a nómenklatúra összetételére vonatkozó dokumentumokat és azt is, hogy milyen privilégiumokkal járt a nómenklatúra-tagság.