(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Írásunk egy kvalitatív kutatás eredményeiről számolbe, mely az átalakuló családfogalom, a változó családformák politikai megítélését és társadalmi hatásait kívánta feltérképezni. A politikai és gazdasági döntéshozók körében készült interjúk segítségével értelmezni kívántuk a különböző elveken alapuló családpolitikai megfontolások céljait és indokait, a döntések hátteréül szolgáló családfelfogás jellemzőit, valamint a kormányzati/állami családpolitika és munkaerőpolitika illeszkedését a férfi női egyenjogúság elvárásaihoz. Laikus válaszolóink körében pedig azt vizsgáltuk, hogy a családtagok életét a gyakorlatban mennyiben befolyásolják a politikai és gazdasági döntéshozók családdal kapcsolatos intézkedései. Eredményeink azt mutatják, hogy a két fajta adatközlőikör megszólaltatottjai válaszadói szerepük különbözőségének megfelelően a felvetett kérdéseket ugyan más és más módon közelítették meg, még is az egyes kérdéskörök relevanciáját tekintve a család politika egészének hasonló értelmezésével találkozhattunk. A férfiak és nők esélyegyenlősége, a családformák változatosságának elismerése vagy ellenzése, a család és a munka harmonizálásának kérdése, a nők foglalkoztatottsági arányának növelése mint európai elvárás és egyúttal mint a méltó és egyenrangú élet egyik fontos feltétele háttér beszorult a termékenység és a gyermekvállalás demográfiai kérdéseihez képest.