(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A huszadik század utolsó harmadában a szociológiai, kulturális antropológiai és más társadalomtudományi kutatások feladták a történelmi haladás eszméjét. Ezzel radikálisan átalakult az a szellemiség, amely addig átfonta a szocio-kulturális evolúció elméletét. E fordulat következtében elhomályosult a társadalomtudományok történeti látásmódja és kétségessé vált, hogy van-e múltként és jövőként értelmezhető, egyetemes történelmi irányuk a modern társadalmaknak és a modern kultúrának. Ezt a kérdést tovább bonyolítja, hogy a tudományos kutatás, technikai fejlesztés és gazdasági növekedés továbbra is a haladás jegyében folyik. Tanulmányunkban ezeket a változásokat kívánjuk értelmezni. Nem az a célunk, hogy szisztematikusan feldolgozzuk a szocio-kulturális evolúció elméleteinek történetét. Inkább arra törekszünk, hogy felvázoljuk az ilyen elméletek szellemi közegének és hátterének és alakulását a haladás eszméjétől a jelenkori értelmezésekig.