(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A kolozsvári román, magyar és német tannyelvû osztályokba járó – reprezentatív módon kiválasztott – középiskolásokat (N=1.047) érintő kutatás a dohányzás, alkoholfogyasztás és droghasználat epidemiológiai elterjedtségének feltárásán túl a kábítószerek kipróbálását befolyásoló tényezők közül a vallásosság szerepének tisztázására törekedett. A felekezeti hovatartozás, a vallásos nevelés, az egyházi szertartásokon való részvétel, a vallásgyakorlás, a vallásosság önmegítélésén kívül az INSPIRIT-skálát is alkalmaztuk, amellyel a belsõ, élményszintû vallásosság mérésére tettünk kísérletet. A külső vallásosság alacsony szintjével jellemezhető középiskolások körében magasabb a tiltott szereket kipróbálók aránya, a magas belső vallásosságról számot adó serdülők között szignifikánsan kisebb volt a kábítószer-fogyasztók aránya.