(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Társadalomtudományi vizsgálatok során gyakorta nem egyéni szintű adatokból szeretnénk a cselekvő egyének magatartására következtetéseket levonni. A szakirodalomban ezt az ökológiai problémának nevezik. Az utóbbi évtizedben jelentős módszertani újítások történtek e területen. Tanulmányunkban bemutatjuk az irodalomban szokásos módszereket, rávilágítunk azok erényeire és fogyatékosságaira. A módszereket a 2004 évi kettős népszavazás adatain ismertetjük. Bemutatjuk azt, hogy a különböző szintekre aggregált adatok más-más eredményeket adnak, azaz adatelemzés során döntően fontos a kellõ körültekintés és lehetőség szerint az adatok aggregálásának elkerülése.