(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Napjainkban, környezetünkben gyakran tapasztaljuk azt, hogy bizonyos közösségi intézmények, szolgáltatások igen kevéssé töltik be feladataikat. A közszolgáltatások silány minősége miatti panaszkodással tele van a napi sajtó, környezetünk pusztulását mindnyájan tapasztaljuk. Ezekre a jelenségekre számos magyarázat született, különböző tudományos megközelítésekben. Az alábbiakban egy viszonylag egyszerű magyarázatát nyújtjuk a fenti jelenségeknek, a racionális döntések elvén nyugvó, játékelméleti apparátussal történő érvelést. Az alábbi magyarázat igen egyszerű, de a szerző megítélése szerint elfogadható magyarázatot ad a problémára. A cikkben előbb áttekintjük a téma kulcsfogalmait, megismerkedünk a közjószágok problémáival és egy igen egyszerű játékelméleti apparátussal belátjuk, hogy ha a közösség tagjairól feltételezzük az önérdekkövetést, akkor szükségképpen elmarad a közjószágok létrejötte, illetve a már meglévő jószágok pusztulásnak indulnak.