(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen tanulmány legfontosabb célja a fiatalok szabadidő-struktúrája és egészségmagatartása közötti összefüggés elemzése volt. Szintén célul tűztük ki a fiatalok szabadidős tevékenysége és a szüleik társadalmi helyzete közötti kapcsolat vizsgálatát. Emellett törekedtünk a szabadidő struktúra és a fiatalok értékorientációi (mint például materialisztikus beállítódás), valamint élettel való elégedettségük közötti összefüggés feltárására is. Az adatgyűjtés a Dél-alföldi régió középiskolás (14-21 éves) populációjában történt, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben. Az önkitöltéses kérdőív kiterjedt a szociodemográfiai és családi háttérváltozókra, a fiatalok pszichoszociális egészségére, értékorientációira, élettel való elégedettségére. Korreláció- és regresszióanalízissel megállapítottuk, hogy a szabadidő-struktúra összefügg az életmód más elemeivel, mint az értékorientációk vagy az egészségmagatartás. A társadalmihelyzet-mutatók viszont a nyugat-európai elemzésektõl eltérően fontosabb meghatározói a fiatalok szabadidő-struktúrájának.