(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A volt szocialista országokban zajló átalakulás egyik nagy kérdése, hogy a mezőgazdasági termelés milyen új rendje alakul ki a közép-európai falvakban. Kik lesznek az átalakulás nyertesei, és kik a vesztesei? Az átalakulás hasonló módon zajlik-e a közép-európai falvakban, vagy pedig az egyes országokban már a szocializmus évtizedei alatt olyan különbségek alakultak ki a mezőgazdaságban, amelyek egészen eltérő fejlődést alapozhatnak meg? Választ keresve ezekre a kérdésekre, vizsgálatunk a munkát, a megélhetési forrásokat, és ezen belül különös részletességgel a földhöz, illetőleg a mezőgazdasági tevékenységhez való viszonyt állította a fókuszba.