(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
A mai magyar szociológusok érdeklődéssel és némi nosztalgiával tekinthetnek vissza a második világháborút megelőző évtized leíró szociológia irodalmára, amiből a jelenlegi társadalomkutatás gyökerei eredtek. Noha a magyar szociológiának érdemes művelői voltak már a huszadik század első két évtizedében (Braun Róbert, Farkas Gejza, Jászi Oszkár és mások), hatásuk eltűnt abban a szellemi légkörben, amelyet a Horthy-rezsimnek a szociológia iránti ellenszenve teremtett. A szociológiai kutatás folytonosságának megszakadása miatt a harmincas évek szociográfusainak újból kellett kezdeniük e tudományág alapjainak lerakását, és ezért ők joggal tekinthetők a mai társadalomkutatás előfutárainak. E tanulmánynak az a célja, hogy az iparszociológia hőskorának a szereplőit bemutassa, munkásságukat röviden áttekintse és értékelje.