(untitled) (Szociológiai Szemle, 2024)
Magyarországon, ahol a jelenlegi termékenység nem éri el a reprodukcióhoz szükséges szintet, fontos vizsgálni a potenciális jövőbeli szülők gyermekvállalási terveit. Elemzésünkben egy új, reprezentatív adatbázis felhasználásával feltárjuk a fiatal magyar felnőttek (18–29) gyermekvállalási terveit és megbecsüljük különböző demográfiai, társadalmi-gazdasági és értékhez köthető változók hatását e tervekre. Eredményeink szerint kiemelt hatása van a tervekre az egyén gazdasági helyzetének, lakóhelyének, a szülői végzettségi háttérnek, a vallásosságnak, a szülők szeparációjának, a jelenlegi párkapcsolati helyzetnek, valamint az országgal szemben érzett pozitív attitűdnek. Továbbá, az interakciós modellek rávilágítanak arra, hogy a tervek nemenként eltérnek, és életkorban változóak: e tekintetben kritikus időszak a kései fiatal felnőttkor, amikor a magasabb gyermekvállalási tervek háttérbe szorulnak a nők esetében. Végül, almintákon megvizsgáljuk a klímaszorongás és a zöld viselkedés hatásait is, mely esetben a több gyermeket tervező személyeket környezettudatosabb viselkedés jellemzi.