Motiválás, ösztönzés a szakképzésben: Egyes pedagógiai eszközök ösztönzőerejének tanulói megítélése társadalmi háttérváltozóik szerint (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány központi kérdése, hogy a szakközép- és szakiskolai 1 képzésben részt vevő diá-kok szerint a tanulást, a szakma elsajátítását milyen tanári értékelési és motiválási módszerek ösztön-zik, különös tekintettel az újító/konstruktivista tudásátadási eszközökre, és hogy ezeknek a pedagógiaimódszereknek az ösztönző hatása a tanulók mely társadalmi jellemzőivel áll összefüggésben. A több mintezerfős, 2015-ben készült adatfelvételen alapuló elemzésünk azt mutatja, hogy a diákok szerint a tanulásramotiválásban a leghatékonyabb szerepe a szociális motívumok csoportjába tartozó tanári elismerésnek,támogatásnak és dicséretnek van, míg a mindennapi kikérdezés a legkevésbé ösztönző módszer. Az újgene-rációs pedagógiai módszerek – mint a kiscsoportos feladatmegoldás, projektmunka –, melyek segítségévelkönnyebb ránevelni a tanulókat a gyakorlatias gondolkodásra és problémamegoldásra, főleg a lányokat, azidősebb korosztályokat (17 és 18 éveseket) és a jó tanulmányi eredményű diákokat ösztönzik a tanulásban.További jelentős új eredmény, hogy a hátrányos helyzetű diákok a tanulás élményszerű elemeit preferálják.