Georg Simmel térelmélete(i) (Szociológiai Szemle, 2023)
A szociológia alapítói közül Georg Simmel foglalkozott a legbehatóbb módon a térbeliség problémájával. A tanulmány Simmel térelméletét illetve térrel kapcsolatos fejtegetéseit rekonstruálja. A német szerző három szempontból is foglalkozott a térbeliség kérdéseivel: elsőként törekedett egy szisztematikus szociológiai térelmélet létrehozására, a modernitás kordiagnózisában is jelentős szerepet kapnak a térbeli viszonyok elemzései, illetve a szubjektív térkonstitúció kérdéseit is tárgyalta rövidebb írásaiban. Az abszolutista és relacionalista szociológiai térelméletek különbségét alapul véve a tanulmány amellett érvel, hogy Simmel térszociológiája a bizonytalanságokon túl relacionális jellegű. Ilyenként szerves részét képezi a kölcsönhatásokat és viszonyszerűségeket alapul vevő társadalomelméletének.