Választójog és intergenerációs igazságosság: Témakeretezés és választói attitűdök (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányunkban a fiatalok nagyobb politikai súlyát biztosító választójogi reformok lehetőségeit vizsgáljuk a téma keretezését manipuláló survey-kísérlet segítségével. Kutatásunk kiinduló feltevése szerint az elit diskurzus torzításai következtében a választópolgárok nem érzékelik az állami újraelosztás intergenerációs egyenlőtlenségeit, és emiatt nem gondolják, hogy az egyenlőtlenségek fenntartását segítő, a felnőttek egyenlő választójogán nyugvó rendszereken változtatni kéne. Elemzésünk áttekinti az intergenerációs igazságosság növelését célzó választójogi törekvéseket, és bemutatja az ezerfős online lakossági mintán végzett felmérésünk eredményeit. A survey-kísérlet adatai azt mutatják, hogy a generációk közötti újraelosztás szempontjainak felvetése érdemben növeli a fiatalabb korosztályok érzékenységét a fiatalok politikai jogai iránt, de nem csökkenti a reformok erős elutasítottságát a középkorúak és idősek körében.