A kooperációs jelzések kibocsátása és fogadása a társas értékorientációk tükrében (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány egy döntésmechanizmusokat vizsgáló laboratóriumi kísérlet keretén belül a társas értékorientáció (Social Value Orientation, SVO) hatását vizsgálja a kooperációs jelzések kibocsátására és fogadására hallgatók körében. Két fő SVO-típus kerül megkülönböztetésre: a proszociális és az individualista. Korábbi kutatásokból ismeretes, hogy a proszociálisok hajlanak a leginkább a kooperáló magatartás irányába, azonban azt nem tudjuk, hogy ők azok-e, akik jobban tudják/kívánják mutatni kooperációs hajlandóságukat mások felé. Újabb kutatások viszont megkérdőjelezik a proszociális preferenciák magyarázó erejét az emberi kooperáció mértékére. A többszintű binomiális logisztikus regresszióval elemzett kísérleti eredmények is azt mutatják, hogy a SVO-nak nincsen szignifikáns hatása a jelzés kibocsátására, azonban a jelzés fogadására igen.