Tematikus és térbeli minták a kortárs vallásszociológiai kutatásokban: „A” kategóriás nemzetközi szociológiai folyóiratokban megjelent szakcikkek tematikai analízise (2010–2013) (Szociológiai Szemle, 2023)
A vallásszociológiai szakirodalomban figyelemreméltó hiány van újabb keletű tematikus metaelemzésekből. Ebben a tanulmányban demonstráljuk az efféle elemzések hasznosságát a nagy hatású folyóiratokban bemutatott, kereszténység-fókuszú kutatási eredmények tematikai és térbeli mintázatának vizsgálatában. Először egy új mintavételi és adattisztítási protokollt alkottunk az EBSCO-ból és a folyóiratok honlapjáról történő adatgyűjtéshez és -tisztításhoz. A kategorizálás induktív módon, a megalapozott elmélet alapján történt. A folyamat során 11 fő témát azonosítottunk a kereszténység-fókuszú kutatásokban, melyek mindegyikét további altémákra bontottuk. Ezt követően az összes kiválasztott cikket továbbvizsgáltuk az első szerző intézményi affiliációja, a folyóirat szerkesztőinek intézményi affiliációja és a kiadó geográfiai elhelyezkedése szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy a 160, „A” -kategóriás nemzetközi folyóiratban megjelent szakcikken általunk végrehajtott elemzés nem csak a tudományágon belüli, kereszténység-fókuszú kutatások kurrens témáinak strukturált áttekintését adja, hanem egy olyan jelentős angolszász kutatási környezeti egyoldalúságot is azonosít, mely egyaránt érvényes a vallás-specifikus és az általános vizsgálódások esetében is.