Az emancipáció kihívása a mai magyar társadalomban a romák és nem romák viszonyában (Szociológiai Szemle, 2023)
A cikkben nyomon követjük a magyarországi roma kisebbség identitáskeresésének útját a huszadik században. Az első részben társadalomtörténeti összefüggéseket vizsgálunk, megkülönböztetve az 1945 előtti tradicionális társadalomi beágyazódást az 1945 utáni erőltetett modernizációs szakasztól, mely kényszerű integrációt valósított meg. A rendszerváltással radikális változás következett be mind a társadalmi integráció, mind az identitáspolitika szempontjából. Árnyalja a folyamatot a többségben folyamatosan előretörő előítéletesség és diszkrimináció. A cikkben vizsgáljuk a sikeres identitásépítéshez utat nyitó etnikai kitörési pontokat és az ezzel összefüggő emancipációs lehetőségeket. Álláspontunk szerint az állam közhatalmi szerepben semmi engedményt nem tehet, ha az állampolgári egyenlőség és általában az emberi jogok biztosítása forog kockán.