A nemi szerepekkel és a családdal kapcsolatos attitűdök európai kitekintésben: értékek és gyermekgondozás (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány a nemi szerepekkel és a családdal kapcsolatos attitűdöket vizsgálja hat európai országban (Németország, Franciaország, Norvégia, Lengyelország, Románia és Magyarország), valamint azok kapcsolatát a gyermeknevelési és gyermekgondozási feladatok nemek közötti megosztásával a Generations and Gender Survey nemzetközi adatainak felhasználásával. Faktorelemzés segítségével három attitűdcsoportot azonosít: a gyermekvállalás és a kétszülős család fontossága, a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenségek elfogadása, valamint a fizetett munkával szemben a háztartási munka és a gyermeknevelés előtérbe helyezése. A vizsgált országokat a három faktor eltérő kombinációja jellemzi. Magyarországon nagyon fontosnak tartják a gyermekvállalást és a kétszülős család ideálját, a fizetett munkával szemben a gyermek szempontjait, és elfogadják a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenséget. A gyermekgondozási feladatok többségét minden országban az anyák végzik; Magyarországon a nők leterheltsége átlagosnak mondható. Minden vizsgált országban és mindkét nem esetében kimutatható egy pozitív kapcsolat a nemi egyenlőtlenségek elfogadása és a gyermeknevelési feladatok egyenlőtlen megosztása között.