Az „életvilág” fogalma a kései Habermasnál (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányomban azt szeretném bizonyítani, hogy Habermas „életvilág”-fogalma (ahogy azt A kommunikatív cselekvés elméletében használja) egy sajátos metamorfózison ment át, aminek eredményeképpen az ezredforduló utáni évek írásaiban egy új körvonalakkal rendelkező fogalom bontakozik ki. Az első fejezetben röviden rekonstruálom A kommunikatív cselekvés elméletének fogalomhasználatát; Habermas itt ezt a fogalmat a „kommunikatív cselekvés” rend-elméleti megfelelőjeként vezeti be. A második részben Herbert Schnädelbach, Karl-Otto Apel és Niklas Luhmann direkt, illetve indirekt kritikáit mutatom be. A harmadik fejezetben pedig azt szeretném megmutatni, hogy Habermas ezekből a kritikákból sok mindent elfogadott, de az „életvilág” fogalmát mégis nélkülözhetetlennek tartotta. Ezért következik be a fogalom átalakítása. Ez a fajta fogalmi, illetve koncepcionális átalakítás mindeddig teljesen elkerülte a Habermas-kutatás figyelmét.