Az első budapesti társadalomtudományi tanszék születése és bukása (1942–1945) (Szociológiai Szemle, 2023)
Több sikertelen kísérlet után végül 1942-ben létrejött az első társadalomelmélet (szociológia) tanszék a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen Dékány István vezetésével. Az írás a szociológia egyetemi integrációját és a „nemzeti” diskurzus jelentőségét elemzi egy konzervatív, erősen centralizált politikai rendszerben, illetve az így létrejött szociológia jellegét és a korabeli tudományos közegben betöltött szerepét vizsgálja.