A népi szociográfia elmélete és gyakorlata: Kovács Imre és A néma forradalom (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányom Kovács Imre legismertebb, A néma forradalom című munkáját járja körbe, elsősorban a különböző identitásstratégiák és a szociográfia műfajának kapcsolatára fókuszálva. Utóbbi – általános vélekedés szerint – olyan realista irodalmi műfaj, mely tudományos megismerési mód és politikai tett is egyben. Rövid pillantást vetve Kovács életútjára, írásom a népi mozgalmat a tradicionális vidéki népesség és a modern városi értelmiségi lét határán formálódó közösségként értelmezi. Elsősorban az alábbi kérdésekre keresem a válaszokat az irodalomelmélet, a kulturális antropológia és a xenológia segítségével (Kovácsra és művére helyezve a hangsúlyt): Mi okozta az átütő sikert? Mi a kutatók jelenlegi álláspontja A néma forradalommal kapcsolatban? Milyen retorikai, kulturális vagy politikai kódokat fedezhetünk fel a szövegben? Értelmezhető-e a szociográfia írója narratív identitásaként? Noha sohasem tartozott az állandóan felmerülő, agyonkutatott témákhoz, a népi mozgalmat aligha lehet megérteni a fenti kérdések beható vizsgálata nélkül.