Feloldhatók-e a partikuláris kultúrák és a jogállam konfliktusai? Kísérlet egy „alkotmányos patrióta” válasz rekonstrukciójára (Szociológiai Szemle, 2023)
Jürgen Habermas alkotmányos patriotizmuson alapuló elméletével szemben gyakran megfogalmazódó kritika, hogy túlságosan „konszenzuális”: nem számol a plurális társadalmak jellegzetes értékkonfliktusaival és az abból adódó krízishelyzettel, hogy a polgárok rendszerint jobban motiváltak partikuláris etikai vagy vallási meggyőződésük, mint átfogó politikai elvek szerinti cselekvésre. Liberális oldalról viszont épp az a vád érheti Habermast, hogy egy érzelmi azonosulásra méltó, értéktelített politikai kultúra-fogalomra hivatkozik, amely nem biztosíthat egyenlő bánásmódot az eltérő etikai-kulturális háttérrel rendelkező polgárokkal szemben. A Kampf um Anerkennung im demokratischen Rechtsstaat című művet elemezve arra a kérdésre keresem a választ, hogyan tudott megfelelni Habermas e két eltérő irányból érkező kritikának, és mennyiben tudta beépíteni elméletébe a plurális társadalmak jellegzetes konfliktusainak tapasztalatát.