A strukturális egyenletek modellezésének bemutatása egy komplex dizájnú kutatás (ISPJ) adatain keresztül (Szociológiai Szemle, 2023)
Az objektív szociológiai tényezők mérése (az esetek többségében) nem okoz különösebb problémát, de különösebb élvezetet sem. Ami a szociológust sokszor igazán érdekli, azok a látens struktúrák, melyek mérése azonban legtöbbször nehézségekbe ütközik. Az International Social Justice Project (ISJP) egy nemzetközi longitudinális összehasonlító vizsgálat, amely adatainak elemzésekor lehetőség nyílik arra, hogy az igazságossági elvek méréséhez, valamint ezek időbeli összehasonlításához felhasználjuk a strukturális egyenletek modellezésének módszerét (Structural Equation Modeling, SEM). A SEM egymással összefüggő, többdimenziós módszerek családja. A módszer különösen alkalmas olyan modellek tesztelésére, amelyekben a megfigyelt változók mellett közvetlenül nem mérhető, úgynevezett látens változók is szerepelnek. Ezenkívül időbeli összehasonlítás esetén nemcsak arra vagyunk képesek, hogy az attitűdök változását mérjük, hanem arra is, hogy teszteljük ezen attitűdök belső struktúrájának időbeli egyezőségét. A cikkben a SEM-módszer elméleti bemutatásán és gyakorlati alkalmazásán túl az elemzési eredményekből levonható következtetések bemutatására is sor kerül.