Az önkéntes kockázatvállalás lehetséges magyarázatai az alternatív szabadidősportokban (Szociológiai Szemle, 2023)
Az alternatív szabadidősportok máig a rekreáció kevésbé kutatott területéhez tartoznak. Jelentőségük mégis óriási: elképesztő mértékben növekszik az új típusú szabadidősportok népszerűsége a fejlett országokban. Ezek a sportok kivételes teret nyújtanak az aktív kockázatvállalásra, ami jelentősen eltér attól a magatartástól, amelyet az élet más kockázatos helyzeteiben tanúsítunk. A tanulmány célja, hogy összegezze azokat az elméleteket, amelyek az önkéntes kockázatvállalás lehetséges okait magyarázzák. Első lépésként az alternatív szabadidősportokban megmutatkozó kockázatvállalás legfontosabb jellemzőit tekintem át, majd megvizsgálom, milyen szerepe lehet a kockázatvállalási hajlandóságban a makrokörnyezeti tényezőknek, a globális biztonsági szint változásainak és annak a túláradó szabályozásnak, amellyel a jelenkor újfajta kockázatait próbáljuk meg kivédeni. Kitérek a sport „mimetikus” szféráját körülíró elméletekre. Végül összegzem azokat a kutatásokat, amelyek e kitüntetett magatartás magyarázataiban a belső motivációk jelentőségét hangsúlyozzák, és amely elméletek szerint a kockázatvállaló egyén közvetlen célja az önmegvalósítás, az én kiteljesítése és a „flow” jellegű örömök megélése.