Kényszerek és illeszkedések: Gazdasági és szimbolikus stratégiák aprófalvakban élő romák életében (Szociológiai Szemle, 2023)
E tanulmányban a kényszerek működését és a hozzájuk való viszonyulás lehetőségeit vizsgálom egy olyan társadalmi térben – a délnyugat-magyarországi aprófalvak világában –, amelyet általában a kiszolgáltatottsággal és a mozdulatlansággal szoktunk jellemezni. Azokra a társadalmi különbségekre fogok rámutatni, amelyek e falvak világában a szűk lehetőségek közepette egyeseket esélyesebbé, másokat esélytelenebbé, sokakat pedig teljességgel esélytelenekké tesznek a boldogulásban, a materiális és szimbolikus javakhoz való hozzáférésben. E különbségek között különösen nagy hangsúlyt fektetek arra, amit az etnikai származás, illetve az etnikai és rassz kategóriákban folyó társadalmi diskurzusok hoznak létre. Amellett fogok érvelni, hogy „a cigánysággal” kapcsolatos identitásstratégiák legfőképpen az érintettek társadalmi és gazdasági helyzetével, az adott társadalmi térben működő strukturális kényszerekre adott válaszaival függenek össze. Ugyanakkor hangsúlyozni fogom, hogy a társadalmi státuszt nemcsak a gazdasági javakhoz való hozzáférés eredményessége határozza meg. Különösen jól látható ez olyan, magukat cigánynak, cigány származásúnak, beásnak vagy romának valló emberek esetében, akik boldogulnak a munka világában, társadalmi elismertségre mégsem tudnak szert tenni.