A hozzászólás ereje: Néhány észrevétel a szociológiai viták „természetéről” (Szociológiai Szemle, 2023)
Az írás az elmúlt 20 év hazai szociológiai szakfolyóiratokban megjelent diszkusszióit vizsgálja a vita mint retorikai műfaj előtérbe helyezésével. Célja, hogy áttekintse, milyen témák milyen intenzitással hatottak a magyar szociológiai közbeszéd alakulására, és a műfaj szociológiában használatos retorikai készletének változatain keresztül megfigyelje, létezik-e az adott tudományágon belül olyan egységes kritikai elvrendszer, mely alapján az elméletek és kutatások megmérettetnek. Ez az egyes vitatémák megjelenésének és gyakoriságának, a szerzői rekrutációnak a vizsgálatán túl a műfaj retorikai sajátosságainak áttekintésével, vita és nyilvánosság kapcsolatának bevonásával történik. Értelmezésemben a szociológiai viták esetében egy olyan tudatosan – a résztvevők és szerkesztők által ismert és – kialakított szabályrendszerek mentén működő műfajjal van dolgunk, amely visszatükrözi a hazai szociológiai közbeszéd fontosabb sajátosságait.