Weber démona (Szociológiai Szemle, 2023)
Weber A tudomány mint hivatás című előadását ezekkel a szavakkal fejezte be: „…munkához látni s megfelelni »napjaink követelményének« – emberileg és szakmailag egyaránt [...] – világos és egyszerű, ha mindenki megtalálja és szolgálja azt a démont, amelyik az ő életének fonalát kezében tartja”. A tanulmány e kijelentéshez kapcsolódva értelmezi a tudományt mint Weber démonát, Weber etikáját és az általa hangoztatott értékmentesség elvét, amely nem annyira a tudomány vélt tisztaságát védelmezi, mint inkább a gyakorlati politikai döntésektől akarja távol tartani az illetéktelenül beavatkozó tudományt.