Terra Incognita: magyarországi szegényés cigánytelepek felmérése – első eredmények (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezdeményezésére 2010-ben megvalósult, a magyarországi szegény- és cigánytelepeket, városi szegregátumokat számba vevő felmérés elemzését foglalja össze. Az adatfelvétel előzménye, hogy egy közelmúltbéli jogszabályváltozás eredményeként a marginalizált csoportok lakhatási körülményeinek javításában a jövőben akár európai uniós források felhasználása is lehetővé vált. Az eddigi telepösszeírások módszertanától eltérő, országos lefedettségre törekvő adatgyűjtés eredményei alapján az országban legalább 1633 szegregált lakóövezet (telepszerű környezet) létezik, ahol megközelítőleg 300 ezer ember él, az ország lakosságának 3 százaléka. A szegény- és cigánytelepek regionális eloszlásának, nagyságának, létszámának, településszerkezeten belüli elhelyezkedésének és a lakóépületek típusának bemutatása során kiemelésre kerül, hogy a külterületen, a minimális infrastruktúrát részlegesen vagy teljes mértékben nélkülöző telepeken 26 ezer ember él teljes nyomorban. A szerzők javaslatokkal élnek egy lehetséges telepfelszámolási program célcsoportjának kiválasztására. Felhívják a figyelmet a legszegényebbek lakhatási körülményeinek jobbítását szolgáló intézkedések rendszerszintű szabályozási hátterének, különös tekintettel az oktatási integráció állami támogatásának elengedhetetlen voltára.