Erdei Ferenc 1943. évi szárszói beszéde mint politikai szöveg (Szociológiai Szemle, 2024)
Öt évvel szerzője halála (1971) után a kor reprezentatív közéleti folyóiratában, a Valóságban megjelent Erdei Ferencnek A magyar társadalom a két háború között című tanulmánya. Az írás már akkor is nagy föltűnést keltett, s azóta is befolyásolja mind a társadalomtudományos, mind pedig a közgondolkodást. A tanulmány kézirata jelenleg nem föllelhető, s ha másért nem, már csak ezért is helye van Erdei Ferenc 1943-as szárszói beszéde vizsgálatának. Ez utóbbi még a szerző életében megjelent, és más arányokban bár, de mindent tartalmaz, amit az 1976-os kézirat, sőt bizonyos értelemben még többet is. Jó okunk van föltenni, hogy a két szöveg egy elgondolás két kifejeződése, s emiatt indokolt a szerző által legalábbis meg nem tagadott publikált szövegről a kéziratban maradt torzóra visszakövetkeztetni. A dolgozat célja megmutatni, hogy a szárszói beszéd nem tudományos, hanem politikai indíttatású szöveg, s fő állítása, hogy nem a benne foglalt társadalomkép határozza meg a kifejtett politikai irányultságot, hanem a politikai irányultság a társadalom fejlődéséről, illetve szerkezetéről szóló elbeszélést, illetve leírást.