Versengő harmadik utasok: Németh László és Erdei Ferenc társadalomértelmezéséről és politikai programjáról (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány Németh László és Erdei Ferenc harmadik utas társadalomfelfogását és társadalompolitikai elképzelését veti össze. Az írás a két szerző két világháború közötti terjedelmes életművének elemzése alapján a nemzeti radikalizmushoz kapcsolható elképzeléseik eltéréseit és azonosságait értelmezi. Ennek során kitér Németh és Erdei eltérő tudásszociológiai helyzetére, a társadalmi válaszfalak különböző megítélésére éppúgy, mint a két szerzőnek a magyarsághoz, a keresztény-nemzeti kurzushoz, a középosztályhoz és a parasztsághoz fűződő értelmezésére. A tanulmány hangsúlyosan tárgyalja a honi zsidóság némethi és Erdei-féle elemzését is. Az írás arra vállalkozik, hogy mindezekből az összefüggésekből értelmezni tudja a politikai mező azonos pozíciójában lévő két gondolkodó későbbi (szárszói) éles polémiájának okait.