Lyukakból szőtt háló: háztartások közötti támogató kapcsolatok roma és nem roma szegények körében (Szociológiai Szemle, 2024)
Az alább ismertetett kutatás társadalmi, pontosabban háztartások közötti támogató kapcsolatokat vizsgálja szegény roma és nem roma háztartások körében. A kapcsolatok egyetlen vetületére koncentrálok: milyen anyagi és nem anyagi háztartásközi támogatási kapcsolatok segítik a szegények életét. A rendelkezésre álló adatoknak köszönhetõen összehasonlíthatóak az azonos körülmények között élő roma és nem roma szegények, valamint a teljes lakosság támogató kapcsolatainak jellemzői. A kutatás legfontosabb eredménye az, hogy a roma szegények számottevően kapcsolatszegényebbek, mint nem roma társaik, valamint az, hogy a roma háztartások közötti támogató kapcsolatok léte erősen függ a regionális elhelyezkedéstől és az adott településen élő romák vélhető identitásától, történeti hátterétől. A tanulmány végén megfogalmazok további kutatásra érdemes hipotéziseket, amelyek vizsgálata közelebb vihet a romának tartott népesség sokszínűségének, különböző alkalmazkodási stratégiáinak megismeréséhez.