Vallás, reform és tudomány: Az amerikai szociológia kezdetei (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány az amerikai szociológia születésének körülményeit vizsgálja. Nem törekszik a korszak teljeskörű áttekintésére, hanem csak azokat a tényezőket elemzi, amelyek az amerikai szociológia elsõ évtizedeinek sajátos kontextusát adták. A szerző a vallás, a társadalmi reformtörekvések, az evolúciós koncepciók és a tudományos legitimitás kérdéseit és ezek összefüggéseit vizsgálja. Állítása szerint olyan szellemi közeg, elméleti megközelítések és demarkációs stratégiák határozták meg az amerikai szociológia korai időszakát, amelyek olykor egymás ellen hatottak, de összességében mégis hozzájárultak a diszciplína megszilárdulásához és sajátos árnyalatainak kirajzolásához. A tanulmány ebben a szempontrendszerben tekinti végig azt a folyamatot, amelynek során az amerikai szociológia egy heterogén, eltérő irányzatokat és törekvéseket magába foglaló cseppfolyós területből szilárd egyetemi diszciplínává vált.