Mikor vállaljunk gyereket? A túl korai, az ideális, és a túl késõi gyermekvállalás életkori normái európai összehasonlításban (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány a European Social Survey harmadik hullámának életesemények időzítésével, azon belül a felnőtté válás egyes szakaszaival kapcsolatos kérdéseket elemzi: az első élettársi kapcsolatot és házasságot, valamint a szülővé válás időzítését és ideális életkorát. Az Európa-szerte egyre későbbi életkorokban vállalt első gyermekszülések tekintetében fontosnak tartjuk azt is elemezni, hogy vajon az ideálisnak tekintett szülővé válás életkora is igazodott-e ehhez a trendhez. Elsősorban attitűd jellegű kérdéseket vizsgálunk, arra fókuszálunk, hogy az emberek mit gondolnak, mikor ideális szülővé válni, illetve mikor túl fiatal, vagy túl idős valaki ahhoz, hogy anyává vagy apává váljon. A gyerekvállalás ideális idejét nemcsak életkor szerint elemezzük, hanem azt is megnézzük, hogy a többi felnőtté váláshoz kapcsolódó életeseményhez (élettársi kapcsolat kialakítása, házasság) viszonyítva hogyan időzítik az egyes országokban, és hogy a szülővé válást egyáltalán a felnőtté válás részének tekintik-e Európában. A magyar adatokat részletesebben is elemzzük: megvizsgáljuk, hogy az iskolai végzettség, a korcsoport, a település típus, a vallás és a nem változóknak milyen hatása van a gyermekvállalás életkori normáira.