Visszatérnek a háztartási alkalmazottak? Paradigmák a fizetett házimunkáról (Szociológiai Szemle, 2024)
Az 1980-as évek óta egyre inkább fellendülőben van a fizetett háztartási munka – noha az 1970-es években sokan a háztartási alkalmazott szakmájának lassú kihalását jövendölték az ipari társadalmak elterjedésével párhuzamosan. A fizetett háztartási munka ezen új reneszánsza elválaszthatatlan a globális munkaerőmozgástól – a háztartási alkalmazottak túlnyomó része „természetesen” a fejletlen országokból érkezik a fejlettebb országokba a magasabb bérek és a jobb élet reményében. A tanulmányban áttekintem és kritikailag értékelem a fizetett házimunka legfőbb paradigmáit ennek az új reneszánsznak a vonatkozásában. Az angolszász nemzetközi szakirodalomban használatos elméletek áttekintése reményeim szerint a hazai empirikus kutatómunkához is adhat további adalékokat.