Megalapozott elmélet: egy módszertan fejlődéstörténete (Szociológiai Szemle, 2024)
A megalapozott elmélet empirikus adatokon nyugvó, azokból szisztematikus módszertani lépésekkel generált mezoelméletek létrehozására kidolgozott eljárás. Tanulmányomban ezt a Magyarországon kevéssé ismert, jellemzően a kvalitatív kutatásoknál használt megismerési és kutatás-módszertani felfogást ismertetem. Kitérek a módszertan történeti változásának, fejlődési irányainak bemutatására is, amelyeknek a tudománytörténeti információkon is túlmutató jelentősége azáltal van, hogy a tudományos megismerés eltérő paradigmáira reflektálnak.