Új lencsék egy új társadalmi jelenség vizsgálatában: A digitális egyenlőtlenségek kutatásának átfogó szemléletéről (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen írás áttekintő jellegű, a digitális egyenlőtlenségekkel, a technológia használat következményeivel kapcsolatos legújabb kutatási irányokat, módszertani és fogalmi megközelítéseket térképezi fel. A tanulmányban a digitális szakadék leegyszerűsítő fogalmának felülvizsgálatára, a kommunikációs technológiák és társadalmi változások közötti kapcsolatra vonatkozó digitális egyenlőtlenség modellre fókuszálok. Továbbá amellett érvelek, hogy az új kommunikációs technológiák merőben más jellegűek, mint a korábbiak (televízió, rádió), ezáltal inkább közjavaknak mint egyszerű fogyasztási cikkeknek tekinthetőek. Az utolsó fejezetben javaslatokat fogalmazok meg két integráló kulturális-kognitív fogalom, az életstílus és tudásstílus új technológiák vizsgálatába való beemelésével kapcsolatban.