Rugalmas kérdőív: A standard kérdőív kritikái és javaslat a kérdőíves adatgyűjtés terepközeli alkalmazására (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen írás egy, a negyvenes években félbehagyott módszertani vitát elevenít fel, amikor a kérdőívek standard jellegét teszi újra megfontolás tárgyává. Úgy gondoljuk, hogy a survey-kutatások modernista felfogásából eredő standarditás-követelmény, hogy a kérdőíves kutatás során a kérdéseket mindig szó szerint ugyanúgy kell feltenni, három szempont miatt érdemes az újragondolásra: etikátlan, kivitelezhetetlen, és érvénytelen eredményeket hoz. Az írás második fele ezért egy régóta létező, de mindez ideig kevésé felvállalt kérdőíves gyakorlatot, az általunk „rugalmas kérdőívnek” nevezett terepmunkás praxist javasolja a kutatók figyelmébe.