A kertész, az orvos és a borkimérő: Kisvárosi rendszerváltozás és a helyi hatalmi elit (Szociológiai Szemle, 2024)
A szociológiai, – politológiai szakmai közélet fórumain és a politikai publicisztikában egyaránt komoly, gyakran indulatos vita folyik arról, hogy az 1989–90-es éveket követõen lezajlott-e a társadalmi struktúrák valóságos átalakulása, vagy pusztán egyfajta elitcsere szemtanúi lehettünk? Léteznek olyan megközelítések is, miszerint maga az alkotmányos rendszerváltozás bekövetkezett ugyan, az elitcsere viszont csak éppen-éppen valósult meg. E tanulmányban egy konkrét város, Makó példáján keresztül próbál a szerző – a riport-szociográfia műfaja által biztosított eszközökkel élve – adalékokkal szolgálni ahhoz a kérdéskörhöz, hogy a kisvárosi hatalmi elitben milyen jellegû mozgások történtek a 80-as és 90-es években. A szerzõ meggyőződése, a rendszerváltozás kisvárosi vetületeit vizsgálandó, nem feltétlenül az a fontos, hogy a különféle társadalmi élethelyzeteket képesek legyünk egy-egy elmélet vegytiszta fogalmi keretei közé beilleszteni, hanem – Makó és majdan más kutatások révén – minél több település régi és új közéleti elitjét, nomenklatúráját, az e kategóriákba tartozó személyek életpályáját fel tudjuk vázolni. Erre pedig a tapasztalatok alapján az interjús-szociografikus megközelítés lehet az egyik alkalmas módszer.