Egy erőteljes emlékezeti jelenség:publikus események hírbefogadására való élénk emlékezés (Szociológiai Szemle, 2024)
A hírek emlékezeti leromlása általában felülmúlja számításainkat. Ám az itt bemutatott jelenség épp az ellenkezőjéről szól: azokat a fontos, mondhatni megrázó híreket állítjuk tárgyalásunk előterébe, amelyekből meglepően részletes és élénk emlékek maradnak a leírások szerint vissza. A jelenség figyelemfelkeltő erejét mutatja, hogy a „vaku-emlék” elméleti kifutását jó évtizeddel megelőzve ismertté lett. Jóllehet, hírnevét a kuriózumnak is köszönheti, utóbb beigazolódott a jelenség erőteljes volta; a vaku megtalálta elméleti helyét az olyan többoldalú megközelítésben, amelyben biológiai, emlékezeti, fenomenális, narratív és társas magyarázatok épülnek egymásra. Ennek okán érdemesnek tartjuk áttekinteni a jelenség történetét, és összevetni azt a mindennapi hírekre való emlékezéssel. Előrevetítjük, hogy a kirobbanó publikus hírek által képzett vaku-emlékek később bekerültek a nem publikus természetű személyes emlékek közé, illetve ezen belül az élénk-érzelmi emlékekkel mutatnak szoros rokonságot. Mindemögött az a felismerés áll, hogy a publikus tényeket személyes élményként éljük meg, amely az emlékek természetében is megőrződik. Az élénk emlékek sajátosságainak feltárása történetesen épp a publikus emlékekkel kezdődött el; pontosabban a publikus események hírbefogadásának emlékeivel.